Stabiele rendementen door winstgevendheid en waardestijging
juni 2024
juni 2024
Beleggen in private equity groeit in populariteit. Gezien de huidige marktomstandigheden, waarin het gemiddelde rendement op vastgoed terugloopt, is dat een logische ontwikkeling. Toch betekent het toevoegen van private equity aan uw beleggingsportfolio niet meteen dat uw verwachte rendement omhoog gaat. Dat is sterk afhankelijk van de soort private equity waarin u investeert. In dit blog vertellen we u meer over hoe het rendement bij private equity is opgebouwd en hoe het gemiddelde rendement bij investeringen van TFH Holland tot stand komt.
Wanneer u in private equity investeert dan is uw rendement uit verschillende delen opgebouwd. Tussentijdse (winst)uitkeringen vormen het ene deel, de uitkering bij verkoop aan het einde van de looptijd van de investering is het andere deel. De hoogte van het rendement is van meerdere factoren afhankelijk. Het beheer van de investering is daarin veruit de belangrijkste. Het succes van investeren in private equity wordt namelijk grotendeels bepaald door de kwaliteit van het management van de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. Dat gaat dan met name over de manier waarop dat management in staat is de bedrijfsvoering te optimaliseren en waarde toe te voegen met de juiste strategische en operationele beslissingen.
De manier waarop investeringen in private equity worden gefinancierd, is ook van belang. Gebeurt dit met een banklening dan hebben de (verplichte) periodieke aflossingen directe invloed op het beschikbare geld dat als winst aan u als belegger uitgekeerd kan worden. Financiering zonder banklening maakt het doen van uitkeringen makkelijker en geeft meer mogelijkheden om jaarwinsten te herinvesteren voor verdere groei van de onderneming.
Het gemiddelde rendement dat u als belegger behaalt wanneer u deelneemt in de investeringen van TFH Holland is 11%. Een vaste, transparante werkwijze vormt hiervoor een stevige basis. Ten eerste investeert TFH Holland alleen in ondernemingen die gemiddeld 15 tot 25 jaar bestaan jaar bestaan, over de afgelopen drie jaar groei hebben laten zien en opereren in stabiele groeisectoren zoals tech, zorg en food. Dit doen we altijd zonder banklening, zodat we niet tussentijds hoeven af te lossen en winsten kunnen gebruiken om de waarde van de onderneming verder te verhogen.
Een tweede aspect waarmee we het rendement voor onze beleggers verhogen is het actief bijdragen aan de groei van de onderneming die we hebben overgenomen. Nadat de transactie is afgerond, onderzoeken we eerst hoe iedereen bijdraagt aan de processen binnen de onderneming, welke behoeften er zijn onder het personeel en welke processen we moeten veranderen zodat er efficiënter gewerkt kan worden. Deze bevindingen zijn het vertrekpunt van een groeiplan dat we samen met een sectorspecifieke adviescommissie opstellen. Daarin betrekken we ook directie van de onderneming om draagvlak te creëren voor het doorvoeren van veranderingen. In het plan staat precies hoe we willen uitbreiden, hoeveel geld we daarvoor nodig hebben. welke contracten we daarvoor moeten afsluiten, hoeveel personeel we daarvoor nodig hebben en hoe we moeten opschalen. Al deze zaken bij elkaar definiëren het budget dat nodig is om het plan succesvol uit te voeren. Daarom gebruiken we altijd de helft van de winsten om het groeiplan te financieren. Dat leidt namelijk weer tot verdere groei. De andere helft keren we uit aan het fonds. Het fonds verdeelt dat weer over de belegger pro rata naar inleg.
De gemiddelde langdurige groei van de economie van 2% op jaarbasis ondersteunt de aanname van een gemiddelde waardestijging van 2% op jaarbasis. Na acht jaar verkopen we de onderneming weer. In die periode heeft u als belegger ongeveer 50% van uw geld ontvangen via jaarlijkse dividenden. De overige 50% van uw rendement ontvangt u op einddatum na de verkoop van de MKB-bedrijven. De eerste 30% rendement plus uw inleg zijn altijd voor de leden. Niemand deelt hierin mee. Dit is contractueel vastgelegd. Vanaf dit moment delen de leden nog steeds voor 80% mee in de winst. TFH Holland ontvangt de resterende 20% als prestatievergoeding. Het totaalrendement uit jaarlijkse dividenden en verkoopopbrengst bedraagt gemiddeld 11% op jaarbasis. U heeft dus tussentijds rendement, dat stijgt omdat de winst van elke onderneming stijgt. En u realiseert meer rendement door de waardestijging over de looptijd. Een investering die loont!
Wilt u meer weten over het investeren in de private equity fondsen van TFH Holland? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met u in gesprek!
Onze brochure kunt u hier downloaden.